Άρθρο τῆς Μαρίας Παπουτσάκη
Κυριακάτικη Ἐλευθεροτυπία, 9 Δεκεμβρίου 2001
http://www.enet.gr/online/online_hprint.jsp?id=3548676
Κυριακάτικη Ἐλευθεροτυπία, 9 Δεκεμβρίου 2001
http://www.enet.gr/online/online_hprint.jsp?id=3548676
«Όταν ένας αρχιεπίσκοπος χάνει μια εκλογή, διακυβεύει την εξουσία του». Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος αυτή τη στιγμή, για τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αρχιερείς ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στους κόλπους της Ιεραρχίας.
Ο κίνδυνος αυτός ελλοχεύει στην πλήρωση της μητρόπολης Σιδηροκάστρου: Στη μικρή αυτή ακριτική πόλη, ο Χριστόδουλος έχει να αντιμετωπίσει μία συνασπισμένη αντιπολίτευση: Τους «αδελφούς» του της Χρυσοπηγής αλλά και τους ισχυρούς μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως και Φιλίππων που έχουν μεγάλη επιρροή στο εκλογικό σώμα. Και οι δύο βρίσκονται πρώτη φορά απέναντι στον αρχιεπίσκοπο, που έδωσε το χρίσμα στον αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Καραχρήστο.
Όσο πλησιάζει η 14η Δεκεμβρίου, ημέρα των εκλογών, τόσο η αγωνία του Χριστόδουλου κορυφώνεται, γιατί ακόμη και αν το επιθυμεί δεν μπορεί να αγνοήσει τη δύναμη των πνευματικών του αδελφών, ούτε να αποστασιοποιηθεί και να κάνει την υπέρβασή του.
* Ο πατέρας Γεώργιος Μεταλληνός, μιλώντας στην «Κ.Ε.», έδωσε μια διαφορετική εκδοχή για την κρίση στους κόλπους της Εκκλησίας.
«Είναι μια σύγκρουση, που μπορεί να δεχθεί διάφορες ερμηνείες, δεν υπάρχει θεολογία στην υπόθεση αυτή, αλλά πολλή εκκοσμίκευση. Και το σημαντικότερο τώρα είναι η ανάγκη επανεκκλησιοποιήσεως του συστήματος εκλογής μητροπολιτών, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση».
* Ο κληρικός προτείνει να επανέλθει η Ιεραρχία για ένα διάστημα στον τρόπο εκλογής του Απόστολου Ματθαίου. Οταν, δηλαδή, οι Απόστολοι διά κληρώσεως τον έβαλαν στη θέση του Ιούδα. Ετσι και τώρα, προτείνει με μία ηλεκτρονική κληρωτίδα να τοποθετηθεί στις κενές μητροπόλεις το πρώτο όνομα που θα εκλεγεί από το σύνολο των υποψηφίων μητροπολιτών.
Άλλωστε πρόσφατα αυτό εφαρμόστηκε και στην εκλογή του πατριάρχη Σερβίας Παύλου.
Διασυνδέσεις - διαπλοκές
Πολλοί, όμως, θεωρούν ότι αυτή η εκλογή είναι ανέφικτη και ο πρωτοπρεσβύτερος απαντά:«Τι είναι εφικτό, δηλαδή, το να διατηρήσουμε αυτές τις διασυνδέσεις και τις διαπλοκές με έναν τρόπο που μπορεί ναι είναι εφικτός αλλά δεν είναι εκκλησιαστικός; Με κλήρωση είναι τρόπος αντικειμενικότερος και αφήνουμε και το Αγιο Πνεύμα να μιλήσει, εφόσον βέβαια πιστεύουμε στην ενέργεια και λειτουργία του».
* Ο πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός εκφράζει την πικρία και τη λύπη του για όλα αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες και τονίζει πως «το πνεύμα του κόσμου υπάρχει πάντα και απειλεί τη λειτουργία των εκκλησιαστικών θεσμών.
Σήμερα λείπουν τα πατερικά αναστήματα κι έχει πέσει το επίπεδο τόσο πολύ ώστε πρέπει να αναζητούμε συνεχώς έναν άγιο, κάποιο πατερικό ανάστημα για να ισοφαρίσει την κατάσταση».
* Ο ίδιος κληρικός δεν κρύβει την απογοήτευσή του λέγοντας ότι όταν εξελέγη ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε «μιαν ελπίδα ότι ένας νέος άνεμος θα πνεύσει στην Εκκλησία και θα μπορέσουμε πολλά από τα συμβαίνοντα να τα υπερφαλαγγίσουμε». Επισημαίνει, όμως, ότι έχει μάθει να μην πιστεύει απολύτως σ' έναν άνθρωπο και να μην αγκιστρώνεται από αυτό.
* Ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Χρήστος Βούλγαρης, συγκεκριμενοποίησε την αλλαγή του τρόπου εκλογής ως εξής:
«Να θεσπιστεί ένα μεικτό σύστημα εκλογής διά ψηφοφορίας και διά κληρώσεως από τους εγγεγραμμένους στον κατάλογο υποψηφίους. Από αυτούς να ψηφίζονται δέκα ή πέντε πρόσωπα, από τα οποία θα κληρώνεται ο ένας. Κι αυτό είναι ένα σύστημα αδιάβλητο που δεν χωρά καμία συναλλαγή».
* Ποια ήταν όμως η αντίδραση του αρχιεπισκόπου σ' αυτή τη θέση; Σχολίασε, παρουσία μάλιστα μαρτύρων, ειρωνικά: «Εξυπνάδες...».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου